ВААІД: Причини падіння продажів автомобілів у листопаді - спецмито і утилізаційний збір, а не Євромайдан

Причинами падіння листопадових продажів автомобілів в Україні є спецмито і утилізаційний збір, а не акції протесту (Євромайдан). Про це сказано в прес-релізі Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД).

«Євромайдан як такий, по-справжньому, розпочався з 1 грудня - після побиття студентів «Беркутом » 30 листопада і ніяк не міг відібитись на листопадових автопродажах. Падіння автопродажів в Україні (а в зв'язку з цим, падіння автоімпорту і автоскладального виробництва на 40% за 11 місяців) було викликано виключно двома факторами: введенням спецмита на іномарки з 15 квітня і введенням утилізаційного збору на іномарки з 1 вересня. На падіння автопродажів в листопаді, крім непродуманих дій українського уряду і парламенту, також вплинули відкладений попит споживачів (в надії на скасування податків при підписанні Угоди про Асоціацію з ЄС) і, почасти, падіння світових цін на сільгосппродукцію (малі закупівлі авто аграріями)», - сказано в повідомленні.

Водночас, сказано в релізі, незважаючи на весь негатив, продажі в грудні будуть краще. «Причини зростання попиту наступні: девальваційні очікування споживачів у зв'язку з політичною ситуацією; активація відкладеного попиту оскільки скасування або зміни утилзбору найближчим часом не владою не планується; підведення підсумкових річних балансів багатьох компаній і використання ними вільних коштів для купівлі авто; активізація аграріїв; різдвяні знижки», - вважають у ВААІД.

У ВААІД нагадали, що з 15 квітня втрати держбюджету від введення нових норм склали 1,8 млрд грн. «Тому ВААІД в черговий раз буде звертатися до владних структур України з пропозицією скасувати спецмита на іномарки і прибрати підвищують коефіцієнти як і дискримінацію по сплаті утилізаційного збору», - резюмується в прес-релізі.