В Україні в 2013 р. автомобілі подорожчали на 7-8%, - Держзовнішінформ

В Україні в 2013 р. автомобілі подорожчали на 7-8%. Про це повідомляє прес-служба ДП "Держзовнішінформ".

В Україні в 2013 р. автомобілі подорожчали на 7-8%. Про це повідомляє прес-служба ДП "Держзовнішінформ".

"В цілому більшість автомобілів протягом 2013 р. подорожчало на 7-8%, а в преміальному сегменті приріст ціни складає більше 10%, - повідомила начальник відділу "Держзовнішінформу" Вікторія Маналат'єва.

За 11 місяців 2013 р. обсяг продажів нових легкових автомобілів в Україні склав понад 196 тис. одиниць. Лідером галузі залишається вітчизняний виробник ЗАЗ, частка якого в структурі продажів становить близько 15%. "При цьому реалізація популярної моделі ZAZ Sens за вказаний період досягла близько 6,5 тис. автомобілів", - зазначила експерт.

Другу сходинку впевнено займають автомобілі російського виробництва, з яких найбільше було продано Hyundai Accent складання Санкт-Петербурзького заводу, показник становить близько 6 тис. одиниць. Замикають трійку німецькі автомобілі, серед яких найбільше було продано Ford Focus, - близько 3 тис. автомобілів. Японські і китайські автомобілі займають відповідно четверту і п'яту сходинку. Однак рейтинг японських автомобілів є досить високим завдяки гібридним автомобілям Toyota Prius, які закуповувалися у листопаді 2013 р. для Міністерства внутрішніх справ в рамках реалізації проекту за схемою зелених інвестицій Кіотського протоколу.

Ціноутворення на автомобільному ринку України носить досить складний і суперечливий характер. Більшість автомобілів протягом 2013 р. подорожчало на 7-8%, а в преміальному сегменті (Mercedes-Benz, BMW та ін) приріст ціни становить понад 10%.

"Таке підвищення цін пов'язане, по-перше, з введенням нових ставок мита на ввезення автомобілів, які почали діяти з 13 квітня 2013 р. По-друге, істотний вплив на підвищення цін призвело вступ 1 вересня 2013 р. утилізаційного збору в залежності від об'єму двигуна, який автодилери також включили у вартість нових автомобілів", - зазначила Маналат'єва.

Нагадаємо, за повідомленням Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) у 2013 р. всі українські автопроизодители продемонстрували істотне падіння продажів.

Зазначимо, що за даними "Укравтопрому", продажі автомобілів в Україні в 2013 р. знизилися на 4,5%.