Технології Tesla: Зростання виробництва електромобілів і нова система надшвидких перевезень

Поки конкуренти в галузі банкрутіють і зазнають втрат, американський виробник електромобілів Tesla завойовує Європу. Автоаматорів переконує, зокрема, солідний запас ходу електрокара. Американський виробник електромобілів Coda збанкрутів. Фахівець з гібридних авто Fisker звільнив велику частину співробітників, а великі автоконцерни поки що продають значно менше електромобілів, ніж чекали. Тим часом електромобілі Tesla мають все більший попит - не тільки в США, але і на світовому ринку. Разом з тим, акції Tesla Motors в останні дні показують стрімке зростання.

Поки конкуренти в галузі банкрутіють і зазнають втрат, американський виробник електромобілів Tesla завойовує Європу. Автоаматорів переконує, зокрема, солідний запас ходу електрокара. Американський виробник електромобілів Coda збанкрутів. Фахівець з гібридних авто Fisker звільнив велику частину співробітників, а великі автоконцерни поки що продають значно менше електромобілів, ніж чекали. Тим часом електромобілі Tesla мають все більший попит - не тільки в США, але і на світовому ринку, повідомляє Deutsche Welle. Разом з тим, акції Tesla Motors в останні дні показують стрімке зростання.

У другому кварталі каліфорнійський автовиробник збільшив обсяги виробництва Tesla Model S з 400 до близько 500 штук в тиждень. Амбітна мета - 21 тисяча проданих автомобілів до кінця цього року. Це зв'язано, зокрема, з початком продажу моделі в Європі.

Як повідомив днями в листі до акціонерів голова підприємства Елон Маск (на фото), перші електромобілі Tesla Model S отримали замовники в Норвегії, Швейцарії і Нідерландах. І хоча поки що головним ринком збуту для Tesla залишається Каліфорнія, оглядачі пророкували виробникові електромобілів значний успіх в Європі.

Так у Норвегії, яка особливо активно сприяє електромобільності громадян, за даними видання Welt Online, вже заздалегідь замовлено понад три тисячі автомобілів Tesla Model S. Тайна успіху полягає, очевидно, в невідповідності моделей Tesla сталому стереотипу про електромобіль як не обов'язково красиве авто, призначене швидше для коротких поїздок.

"Люди хочуть мати Model S, тому що це класний автомобіль, а не тому що це електромобіль", - помічає Браян Батіста, відповідальний за продаж автомобілів Tesla в Європі. Хоча, Tesla, на відміну від інших автовиробників, робить ставку виключно на електродвигун, не визнаючи гібридні технології, запас ходу його електрокарів задовольнить найпримхливіших любителів швидкої їзди. Модель потужністю 60 кіловат дозволяє проїхати 370 кілометрів без заряджання, а з потужністю 85 кіловат - навіть 480 кілометрів. Для порівняння: Nissan Leaf проїжджає близько 120 кілометрів, а це не набагато більше, ніж представлений в кінці липня 2013 року BMW i3.

Tesla, заснована в 2003 році, вважається лідером серед виробників електромобілів. Впливовий американський журнал для споживачів Consumer Reports оцінив Model S в 99 з 100 пунктів - востаннє таку високу оцінку автомобілю давали ще шість років тому. Toyota і Daimler також застосовують в своїх електромобілях компоненти від Tesla і мають пакети цінних паперів американського підприємства. У травні цього року Tesla завчасно повернула державний кредит на розвиток екологічних автомобілів обсягом майже півмільярда доларів. А в першому кварталі автовиробник отримав перші прибутки за свою десятирічну історію.

Найпопулярніші автомобілі класу "люкс" в США (дані за І квартал 2013 р.)
1. Tesla Model S - продано 4750 шт
2. Mercedes Benz S-Сlass - продано 3077 шт
3. Lexus LS - продано 2860 шт
4. BMW 7 Series - продано 2338 шт
5. Audi A8 - продано 1462 шт

Зазначимо, вчора глава Tesla Елон Маск представив проект системи надшвидких громадських перевезень Hyperloop. Так, один із засновників платіжної компанії Paypal, компанії-виробника електромобілів Tesla Motors і співзасновник ракетної компанії SPACEX назвав революційною систему, в якій капсули з пасажирами пересуваються по обладнаному сонячними панелями вакуумному тунелю під дією магнітних прискорювачів із швидкістю більше 1000 км на годину. За словами Маска, за допомогою Hyperloop можна буде добратися з Лос-Анджелеса в Сан-Франциско всього за півгодини.