Раді пропонують посилити контроль громадських об'єднань за виконанням законів у сфері безпеки дорожнього руху

Група народних депутатів пропонують Верховній Раді України дозволити громадським об'єднанням здійснювати контроль за виконанням законів у сфері безпеки дорожнього руху.

Група народних депутатів пропонують Верховній Раді України посилити контроль громадських об'єднань за виконанням законів у сфері безпеки дорожнього руху. Про це йдеться у законопроекті № 4927 "Про внесення змін до закону України "Про дорожній рух" щодо основних засад державної політики із забезпечення безпеки дорожнього руху", текст якого оприлюднений на сайті парламенту.


Авторами законопроекту виступили народний депутат з фракції "Удар" Руслан Сольвар, позафракційні Володимир Пехов та Андрій Пінчук та нардепи з фракції Партії регіонів Анатолій Близнюк, Ігор Шкіря, Євген Карташов та Володимир Медяник.

Зокрема нардепи пропонують наділити громадські об'єднання, їх членів або уповноважених представників правом здійснювати громадський контроль за виконанням законів та інших нормативно-правових актів у сфері безпеки дорожнього руху, якщо здійснення контролю в певній сфері забезпечення безпеки дорожнього руху не належить виключно до повноважень органів державної влади.

"Органи державної влади та органи місцевого самоврядування можуть залучати громадські об'єднання, а також громадян до процесу формування і реалізації державної політики у сфері дорожнього руху та забезпечення його безпеки, вирішення питань місцевого значення в цій сфері, зокрема, шляхом проведення консультацій з громадськими об'єднаннями, громадянами, розроблення відповідних проектів рішень, нормативно-правових актів з питань державної політики у сфері дорожнього руху та забезпечення його безпеки, утворення консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів при органах державної влади, органах місцевого самоврядування, в роботі яких можуть брати участь представники громадських об'єднань та громадяни", - йдеться у законопроекті.

Також законопроект пропонує віднести до повноважень Кабінету міністрів України затвердження методики оцінювання втрат від ДТП для виявлення економічних збитків держави ДТП, методики оцінювання вартості середньостатистичного життя потерпілих у ДТП.

"Прийняття проекту закону України "Про внесення змін до закону України "Про дорожній рух" щодо основних засад державної політики із забезпечення безпеки дорожнього руху" створить законодавче підґрунтя для формування та реалізації узгодженої державної політики у відповідних сферах регулювання суспільних відносин з метою захисту життя, здоров'я та майна громадян, захисту суспільних та державних інтересів шляхом запобігання дорожньо-транспортним пригодам та зниження тяжкості їх наслідків", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.