ПР знову пропонує впровадити фото- та відео іксацію порушень дорожнього руху

Народні депутати від фракції Партії регіонів Валерій Писаренко та Володимир Пилипенко пропонують ввести фото- та відеофіксацію порушень дорожнього руху.

Народні депутати від фракції Партії регіонів Валерій Писаренко та Володимир Пилипенко пропонуються ввести фото- та відеофіксацію порушень дорожнього руху. Про це йдеться в законопроекті № 4046 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі", текст якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

Так, законопроект пропонує внести доповнення до статті 53-1 закон України "Про дорожній рух", згідно з якими інформація про вчинене правопорушення передається від технічного засобу, який зафіксував правопорушення в автоматичному режимі, до центрів обробки інформації при ДАІ МВС України.

Зображення або відеозапис транспортного засобу у момент вчинення правопорушення також розміщується на веб-сайті, визначеному Міністерством внутрішніх справ України, із забезпеченням доступу до них особі, яка притягається до відповідальності.
Також законопроект вносить доповнення до статті 14-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якими відповідальність за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, що зафіксовані за допомогою технічних засобів несе особа, за якою зареєстровано транспортний засіб.

"У разі, якщо транспортний засіб зареєстровано за підприємством, установою, організацією, до адміністративної відповідальності притягається особа, яка керувала транспортним засобом у момент вчинення адміністративного правопорушення", - йдеться в документі.

У разі, якщо авто зареєстровано за межами території України і не підлягає державній реєстрації в Україні, до адміністративної відповідальності притягається особа, яка ввезла таке авто на територію України.

Особі, яка притягається за порушення безпеки дорожнього руху, що зафіксовані в автоматичному режимі, може оскаржувати звинувачення у суді.

У документі зазначається, що особи, зазначені у відповідному правопорушенні правил дорожнього руху , не підлягають адміністративній відповідальності, якщо доведуть, що транспортний засіб або його номерний знак вибув з їх володіння внаслідок викрадення або що у момент вчинення правопорушення таким транспортним засобом керувала інша особа.

"При накладенні стягнення враховуються характер вчиненого правопорушення, особа порушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом'якшують і обтяжують відповідальність, крім випадків, коли накладається стягнення за адміністративні правопорушення, зафіксовані в автоматичному режимі", - йдеться у законопроекті.

За адміністративні правопорушення, зафіксовані в автоматичному режимі, може бути накладено адміністративне стягнення лише у виді штрафу. При цьому накладається мінімальний розмір штрафу, передбачений цим Кодексом за вчинення відповідного адміністративного правопорушення.

Також законопроект збільшує штрафи за повторне протягом року вчинення правопорушення з використання автомобіля, ідентифікаційні номери складових частин кого не відповідають записам у реєстраційних документах, знищені, підроблені або відсутні, тягне за собою накладення штрафу від 40 до50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 680 до 850 грн). Згідно діючого законодавства штрафи за використання автомобіля з відсутніми або невідповідними номерами ідентифікації деталей тягне за собою штраф від 255 до 340 грн.

Порядок функціонування автоматизованої інформаційної системи підрозділу Міністерства внутрішніх справ України, що забезпечує безпеку дорожнього руху, визначається наказом Міністерства внутрішніх справ України.