ПР пропонує ввести автоматичну відео - та фотофіксацію порушень ПДР

Народні депутати від Партії регіонів Валерій Писаренко та Володимир Пилипенко пропонують ввести автоматичну відео - та фотофіксацію порушень правил дорожнього руху. Про це йдеться у законопроекті № 3855 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі", текст якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

Пропонується запровадити автоматичну фото- та відеофіксацію наступних правопорушень: перевищення обмежень швидкості руху; проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху; порушення встановленої для транспортних засобів заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками; виїзд на смугу зустрічного руху; порушення правил руху через залізничні переїзди.

У разі фото- та/або відеофіксації одного із зазначених правопорушень посадова особа ДАЇ на підставі даних автоматизованої інформаційної системи зазначеного підрозділу встановлює особу, за якою зареєстровано відповідний транспортний засіб.

"Особа, за якою зареєстровано транспортний засіб, протягом десяти днів з дня отримання постанови має сплатити штраф або оскаржити постанову у суді та довести, що транспортний засіб або його номерний знак вибув з її володіння внаслідок протиправних дій інших осіб, або у момент вчинення правопорушення за кермом була інша особа", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Якщо транспортний засіб зареєстровано за підприємством, керівнику такого підприємства, установи, організації надсилається запит про надання інформації, і керівник протягом п'яти днів з дня отримання запиту зобов'язаний надати інформацію про особу, яка керувала транспортним засобом у момент вчинення адміністративного правопорушення.

За ненадання зазначеної інформації (надання неправдивої інформації) вводиться адміністративна відповідальність.

У разі, якщо керівник підприємства, установи, організації надасть інформацію про особу, яка керувала транспортним засобом у момент вчинення адміністративного правопорушення, такій особі надсилається постанова про накладення адміністративного стягнення, і ця особа має право сплатити штраф або оскаржити зазначену постанову.

У разі притягнення порушника до відповідальності відповідно до проекту застосовується мінімальний розмір штрафу, передбачений відповідною статтею Кодексу України про адміністративні правопорушення.

При цьому, якщо особа сплачує зазначений штраф протягом п'яти днів з дня отримання постанови, такий мінімальний розмір зменшується удвічі.

"Станом на сьогодні в Україні застосовуються напівавтоматичні системи фото- та відеофіксації, які значно покращили рівень фіксації правопорушень, проте не дають суттєвого ефекту через низку факторів, зокрема: збереження діючого порядку розгляду справ про адміністративні правопорушення, наявність суб'єктивних чинників при розгляді справи тощо. Застосування ж повністю автоматичних систем фото- та відеофіксації правопорушень, які пропонується впровадити цим проектом, дозволить вдосконалити не тільки процес фіксації, але й максимально автоматизує процедуру розгляду відповідних категорій адміністративних справ", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

Крім того, на думку авторів законопроекту, використання зазначених систем дозволить збільшити рівень надходжень коштів від штрафів за порушення правил дорожнього руху до державного бюджету України.